Dag 7 Surabaya of Soerabaja, het mag beide.
Blijf op de hoogte en volg Inez
06 September 2019 | Indonesië, Soerabaja
We konden zo in de taxi stappen die gisteren geregeld was. Deze man gaat ons de hele dag rond rijden, waar we ook naar toe gaan. En hij eet met ons mee alleen niet aan dezelfde tafel, wij betalen ook voor hem.
We beginnen in een oude sigarettenfabriek, deze is als museum ingericht. Het is nog steeds een grote werkgever voor veel mensen in Soerabaja. Er zijn verschillende fabrieken en plantages. En in 1 fabriek worden nog steeds sigaretten met de hand gerold en verpakt, de zgn. kretek. Na een kopje koffie weer met z’n allen de taxi in. Via China Town op weg naar de Wonorejo Mangrove, waar we een stukje doorheen hebben gewandeld. Deze mangroves zijn erg belangrijk voor het vasthouden van land en voor het balanceren van het ecosysteem in de riviermonding. De mensen komen hier ook naar toe om bijv. te vissen.
Tussen de middag hebben we bij Warung Sovie gegeten een Indonesisch fastfood restaurant, waar we de Indonesische variant van ons “patatje met” hebben gegeten, Soto Ajam. Dit is een soep met kip, met of zonder vel en met groentes! Je krijgt een bol rijst in een kom en soep in een tweede kom. Geel van kleur door de saffraan. Je kunt er sambal bij doen, of ketjap en gekruimelde kroepoek. Erg fijn. Met een sapje erbij. Dit keer een mixed juice. Er wordt in Indonesië veel (vers geperst) sap gedronken. Watermeloen, wortel, ijsbergsla, mango of jonge kokosnoot en dan vaak gemixt met kruiden als gember of basilicum. Dan met mooie namen als Virgin Watermelon of Jungle Grass.
Na de lunch zijn we naar een Nederlandse Begraafplaats gereden, maar wel over een Chinese begraafplaats. Deze laatste is groot, erg groot. Hier liggen soms familieleden gewoon op het graf een dutje te doen, zo gek. En er lopen geiten tussen de graven los rond die “het onkruid bijhouden”. Op de Nederlandse begraafplaats liggen vooral Nederlanders die zijn gesneuveld tijdens de 2e wereldoorlog, maar niet alleen dat. Ook een graf voor de onbekende zeeman. En ook verschillende geloven. Dit alles word keurig onderhouden door de Nederlandse Oorlogsgraven Stichting. Erg bijzonder en indrukwekkend, vooral ook door het feit dat de imams het middaggebed aan het zingen waren en dit vanuit allerlei richtingen te horen was en dat terwijl je over een Nederlandse begraafplaats loopt.
En natuurlijk weer heerlijk gegeten in Pondok Tempo Doeloe, masakan indonesia. Origineel Indonesisch, vis gegeten, zelfs de kop en de vinnen werden met smaak verorbert.
Daarna nog weer een mall bezocht. Gert is er naar de kapper geweest. Een bijzonder feitje: er was een dierenafdeling. Met allerlei gekko’s, varanen, schildpadden, hagedissen, hondjes, vogeltjes. Heb er een gekko op mijn hand gehad, ze plakken echt aan je vast met hun poten ’s Avonds koffie gedronken met een heerlijk stuk gebak erbij in het Sheraton. En op onze weg naar de uitgang, zag Liana een “ster” lees artiest, de winnaar van de Indonesische Idols……kon wel zingen maar niet helemaal ons ding. Daarna lopend naar ons hotel. Nog wat gedronken en heerlijk in ons bed duiken.
Vandaag heb ik weer geen kans gehad om een foto te maken van het beeld van Surabaya, dus die heb ik van internet geplukt. Surabaya is vernoemd naar een haar Sura en een krokodil Baya die in de rivier Kalimas(de Gouden Rivier) zouden hebben gevochten Beide overleefden het gevecht niet maar de plek waar zij stierven is het centrum van Surabaya.